JAMSKA PLOSKA KAČICA

Cinque Terre

Znanstveno ime: Brachydesmus subterraneus

Avtor in leto opisa: Heller, 1858

Družina: Polydesmidae (ploske kačice)

Razred: Diplopoda (kačice ali dvojnonoge)

Poddeblo: Myriapoda (stonoge)

Območje razširjenosti


Ploske kačice v jamah najhitreje najdemo, če pogledamo na ali okoli različnih organskih ostankov, npr. trupel ali iztrebkov živali ter morebitnih ostankov lesa. Tu so lahko prisotne v zelo visokem številu. V podzemlju najpogosteje najdemo predstavnike treh redov: Polydesmida (ploske kačice), Julida (železne kačice) in Chordeumatida (hordeumatide).

Kačice ali dvojnonoge imajo telo iz glave in trupa z velikim številom nog, saj so pripadniki debla stonog. Ime dvojnonoge se navezuje na njihovo značilnost, da imajo na vsakem podvojenem členu (t.i. diplosomitu) po dva para nog. Za razliko od strig, ki imajo po en par daljših nog nameščenih bočno, so pri kačicah krajše noge nameščene trebušno. Zato so precej počasnejše od strig in za obrambo ne uporabljajo bega. V nevarnosti se zvijejo, nekatere v kroglico, druge v svitek.   

Poleg zvijanja za obrambo in sporazumevanje uporabljajo smrdljive strupene ali dražeče izločke. Vse podzemeljske živali, ki jih speleobiologi namenijo za kasnejše molekulske raziskave, ponavadi že na terenu shranijo v 98% alkohol, da zagotovijo ohranitev dednine. A izkazalo se je, da lahko omenjeni izločki kačic okvarijo dednino preostalih živali v vzorcu, zato kačice vedno nabirajo v ločeno posodico.

Ploske kačice lahko prepoznamo po navidez sploščenem telesu, večina vrst ima namreč krilate stranske izrastke na hrbtnih strani trupnih členov. Podzemeljske vrste  so depigmentirane, kar pomeni, da so brez barvil.