KAMNIŠKI BREZOKEC

Cinque Terre

Znanstveno ime: Aphaenopidius kamnikensis

Avtor in leto opisa: Drovenik, 1987

Družina: Carabidae (krešiči)

Red: Coleoptera (hrošči)

Razred: Insecta (ektognatne žuželke ali insekti)

Območje razširjenosti


Doslej sta znani dve različni vrsti rodu Aphaenopidius, poleg kamniškega, še veliki brezokec (Aphaenopidius treulandi), ki je bil opisan že davnega leta 1909 iz jame na Dobroveljski planoti. Presenetljivo pa smo v letu 2018, več kot sto let pozneje, našli osebek nove, še neznane vrste tega rodu. Razlog za tako pozno odkritje se mogoče skriva v dejstvu, da je bil najden na globini okoli 500 m!

Na videz so si številni jamski hrošči izjemno podobni, zato je za medsebojno razlikovanje vrst treba primerjati obliko spolnega aparata samčkov. Z uporabo analize molekul DNK in iskanjem vrstno specifičnih zaporedij nukleotidov, so se odprle nove možnosti za identifikacijo vrst. Na ta način bodo za določanje znanih vrst postale uporabne tudi samice in celo ličinke.

Pri obeh brezokcih tega rodu so opisali tudi podvrste, ki so znane le iz po ene ali le nekaj jam. Redkost jamskih hroščev je verjetno eden od razlogov, da so še vedno pogosta tarča zbirateljev. Ti v jame nastavljajo pasti s smrdljivimi vabami, ki v smrt privabljajo ne le hrošče, ampak tudi številne druge živali. Ker so ponavadi nastavljene dolgo časa ali pa jih tam celo pozabijo, lahko povzročijo občutno zmanjšanje lokalnih populacij in s tem resno ogrozijo njihov obstoj.