JAMSKI VODNI OSLIČEK

Cinque Terre

Znanstveno ime: Asellus aquaticus cavernicolus

Avtor in leto opisa: Racovitza, 1925

Družina: Asellidae (vodni oslički)

Red: Isopoda (enakonožci ali mokrice)

Poddeblo: Crustacea (raki)

Območje razširjenosti


Vodni osliček, Asellus aquaticus, je rak enakonožec (Isopoda). Ime so sicer dobili na račun skoraj enakih sedmih parov nog, a pri samcu je četrti par krajši in zakrivljen. Le tako lahko zagrabi in nosi  pod seboj samico v obdobju pred parjenjem (t.i. prekopula).

Vrsta je zaradi splošne razširjenosti v medsebojno ločenih evropskih povodjih, sorazmerne odpornosti na onesnažila ter velike raznolikosti zlasti na J in JV območju razširjenosti, izjemen model za filogeografske in evolucijske raziskave ter raziskave prilagajanja živali na podzemlje. Morfološka pestrost populacij je še danes velik raziskovalni izziv.

Med nekaterimi podzemnimi in bližnje sorodnimi površinskimi vodnimi oslički sicer obstaja fizični stik, a je izmenjava dednega materiala (genski pretok) zanemarljiva ali prekinjena. V izrazito troglomorfni podvrsti A. a. cavernicolus iz Planinske jame se skrivata celo dve, medsebojno morfološko in gensko različni, podzemeljski vrsti. Čeprav se v laboratoriju s površinskimi sorodniki še lahko parita in imata plodne potomce, v naravi do tega skorajda ne prihaja.

Romunski jamski oslički (A. a. infernus) živijo celo v sulfidnem vodonosniku. Ugotovili smo, da so se medsebojno morfološko podobne površinske populacije romunskih in slovenskih vodnih osličkov na različne podzemne habitate prilagodile z različnimi prilagoditvami, torej divergentno.