ČUDOVITI BREZOKEC

Cinque Terre

Znanstveno ime: Anophthalmus spectabilis

Avtor in leto opisa: Joseph, 1871

Družina: Carabidae (krešiči)

Red: Coleoptera (hrošči)

Razred: Insecta (ektognatne žuželke ali insekti)

Območje razširjenosti


Ime rodu Anophthalmus pomeni »brez oči«, kar je značilnost podzemeljskih hroščev. Prvo vrsto rodu, Anophthalmus hirtus (dlakavi brezokec), so opisali leta 1853, na podlagi osebkov najdenih v jami Velika Pasica na Krimu. V Sloveniji in sosednjih državah je bilo doslej  opisanih 50 vrst, pestrost pa je še višja ob upoštevanju opisanih podvrst znotraj mnogih izmed njih.

Hrošči imajo dva para kril, od katerih je prvi par otrdel v pokrovke (elitre), drugi par pa je opnast. Ko letijo, pokrovke dvignejo in utripajo s krili. Pri podzemeljskih hroščih so elitre zlite, opnasta krila pa so reducirana, zato ne morejo več leteti. Kljub temu jih je precej težko ujeti, ker večina zelo hitro teče po tleh.

Ko raziskovalci opisujejo novo vrsto, si lahko sami izberejo njeno ime. In tako se je nacistični privrženec Scheibel leta 1937 odločil, da bo novoodkrito vrsto iz tega rodu poimenoval hitlerjev brezokec, Anophthalmus hitleri. Prav zaradi imena so primerki te vrste postali priljubljena trofeja zbirateljev. Vrsta je bila tudi navdih umetniški inštalaciji na eni največjih mednarodnih prireditev sodobne umetnosti, Beneškem bienalu leta 2013.