JAMSKI PRAŠIČEK

Cinque Terre

Znanstveno ime: Titanethes albus

Avtor in leto opisa: Koch, 1841

Družina: Trichoniscidae (trihoniscide)

Red: Isopoda (enakonožci ali mokrice)

Poddeblo: Crustacea (raki)

Območje razširjenosti


Podzemeljski enakonožci so detritivori, ki se pretežno prehranjujejo z razpadajočo organsko snovjo, tudi iztrebki. Verjetno se hranijo tudi z bakterijskimi in glivnimi združbami, ki uspevajo na tovrstni, hranilno bogati podlagi.

Poleg jamskega prašička (Titanethes albus) je bila v Sloveniji opisana še ena vrsta tega rodu, Titanethes dahlii. Medsebojno razlikovanje obeh vrst po zunanjem izgledu je zelo težavno, eden od razločevalnih znakov naj bi bila prisotnost žleznih organov na zadkovih členih samcev. Molekulske raziskave tovrstne delitve oz. obstoja dveh vrst ne potrjujejo, zato so prašički brez teh organov zdaj tretirani kot oblika (forma) jamskega prašička (Titanethes albus f. dahlii).

Tako kot pri drugih podzemeljskih skupinah, so tudi pri enakonožnih rakih poznani primeri konvergence, torej razvoja podobnih lastnosti pri nesorodnih ali daljnje sorodnih organizmih. Tovrsten primer je rod Cyphonethes, ki so ga na račun podobnosti sprva opisali kot predstavnika rodu Titanethes, čeprav se je pozneje izkazalo, da sta le daljnje sorodna. Oba rodova z lahkoto ločimo od preostalih predstavnikov družine trihoniscide (Trichoniscidae) saj so njune vrste, z velikostjo okoli 1.5 cm, pravi velikani - titani.