JAMSKA VESLAVKA

Cinque Terre

Znanstveno ime: Sphaeromides virei

Avtor in leto opisa: Brian, 1923

Družina: Cirolanidae (plenilske mokrice)

Red: Isopoda (enakonožci ali mokrice)

Poddeblo: Crustacea (raki)

Območje razširjenosti


Predstavniki rodu Sphaeromides (jamske veslavke) so največji podzemeljski raki, ki naseljujejo podzemeljske vodne habitate Dinarskega krasa. Znani so iz več kot 50 kraških jam in izvirov, od severovzhodne Italije do južne Črne gore, vključno z nekaterimi jadranskimi otoki. Razširjenost rodu se v veliki meri ujema z razširjenostjo drugih dinarskih stigobiontov (živali, ki živijo izključno v vodnih jamskih okoljih), npr. močerila, jamskih kozic, jamskih ježkov in jamskega cevkarja. Čeprav gre za sladkovodne rake, so bili njihovi predniki morski, a sposobni naselitve v nova življenjska okolja.

Uradno je na območju Dinarskega krasa prepoznana le vrsta Sphaeromides virei, s tremi opisanimi podvrstami. Dve, Sphaeromides virei virei in Sphaeromides virei mediodalmatina, sta široko razširjeni. Prva v obalnem pasu Dinarskega krasa, druga pa v njegovem jugovzhodnem delu. Ker sta bili vsaj na eni lokaciji najdeni skupaj, si zaslužita status ločenih, neodvisnih vrst.

Tretja podvrsta, Sphaeromides virei montenigrina, je znana le iz ene lokacije. Še več, najdena in opisana je bila le samica, ki jo je leta 1956 našel slovenski speleobiolog Egon Pretner. Šele s potopi smo, po skoraj 60-ih letih, uspeli najti nekaj dodatnih osebkov. Žal je ta jamska veslavka izrazito ogrožena zaradi nereguliranih odpadnih voda, ki se stekajo v jamo.